Banner 1 - Achterliggende pagina's

Knie

Knie

Meniscusscheur

De meniscus is een kraakbeenachtige structuur die aan de binnenzijde en buitenzijde (mediaal en lateraal) van de knie voorkomt. Hij zorgt voor een schokdempende functie wanneer de knie belast wordt tijdens bijvoorbeeld lopen of stappen. Hierdoor kan het kraakbeen van de knie zelfs onder ernstige omstandigheden beschermd worden.

Wanneer de belasting de elasticiteit van de meniscus overtreft, kan er een scheur optreden. Dit gebeurt vaak bij het roteren van de knie of bij het rechtkomen uit een diep gehurkte positie. Naarmate men ouder wordt neemt de kwaliteit van de meniscus af, het optreden van een scheur kan dan ook gemakkelijker voorkomen.

Vaak echter scheurt de meniscus bij jonge intensieve sporters. In tegenstelling tot vroeger toen de volledige meniscus werd verwijderd via een vrij groot operatielitteken kan men nu de meniscusletsels behandelen via een kijkoperatie.

Bij jonge mensen kan men zelfs soms de meniscus hechten door middel van een kijkoperatie of artroscopie. Wanneer een hechting niet meer mogelijk is, wordt een ‘trimming’ uitgevoerd, waarbij het scheurtje wordt verwijderd, maar zo weinig mogelijk meniscus wordt weggenomen.

Natuurlijk is de belasting op het kraakbeen van de knie na een meniscusoperatie niet helemaal meer dezelfde. Het negatieve effect van een ‘trimming’ is echter zeer beperkt in vergelijking met de oudere operaties.

Dit alles kan nu gebeuren door middel van 2 kleine sneetjes aan de voorzijde van de knie. Eén voor de camera en één voor de werkinstrumenten. Het voordeel van een kijkoperatie is de verminderde kans op infecties, de snellere revalidatie en de uitstekende visualisatie van letsels in de knie. Indien u dit wenst, kunt u na de operatie de beelden van de binnenkant van uw knie zelf zien!

Meniscusscheur 1 Meniscusscheur 2

Kruisbandscheur

Wanneer we spreken over een scheur van de kruisband gaat het in de meeste gevallen over de voorste kruisband of het ‘Anterior Cruciate Ligament’. Samen met de achterste kruisband zijn dit zeer belangrijke ligamenten die zich in het midden van de knie bevinden. Ze zorgen voor een goede biomechanische beweging van de knie.

Wanneer één van de kruisbanden scheurt, zoals vaak bij een intensief sportongeval gebeurt, gaat de biomechanica van de knie verloren. Hierdoor kan versnelde kraakbeenslijtage voorkomen of, op korte termijn, functieverlies van de knie waardoor bepaalde sporten onmogelijk worden.

Een ruptuur van de kruisband kan men vrij goed evalueren op klinische basis, maar vaak wordt ter controle op andere letsels een MRI-scan genomen.

Een scheur van de kruisband wordt vaak operatief behandeld, dit gebeurt door middel van een kijkoperatie. Tijdens dezelfde operatie kunnen andere letsels meteen ook behandeld worden.

Bij een kruisbandoperatie wordt een nieuwe kruisband gevlochten van pezen die uit het bovenbeen worden genomen. Van het wegnemen van deze pezen heeft men nagenoeg geen hinder. Nadien wordt de ‘nieuwe’ kruisband via een kleine snee onder de knie opgeschoven doorheen de knie.

Een kruisbandoperatie is geen kleine operatie. Er is heel wat revalidatie aan verbonden. Met wat doorzettingsvermogen is het echter mogelijk terug volledig te sporten op het vroegere niveau.

Kruisbandscheur Kruisbandscheur

Kijkoperatie of artroscopie

Hier ziet u hoe een kijkoperatie van de knie verloopt.

Kijkoperatie

Artrose van de knie

Elk gewricht in het menselijk lichaam wordt bekleed met kraakbeen. Kraakbeen zorgt voor een glad oppervlak dat de wrijving van de scharnieren in ons lichaam zo laag mogelijk houdt. Een dunne film gewrichtsvocht tussen het kraakbeen zorgt voor een wrijving tijdens beweging die zelfs lager is dan deze van ijs op ijs. Wanneer in het gewricht dit mechanisme van kraakbeen en gewrichtsvocht intact is, kent een gewricht nagenoeg geen slijtage.

Wanneer er echter een probleem optreedt met het kraakbeen, de meniscus of het gewrichtsvocht kan een versnelde slijtage van het gewricht optreden. Deze slijtageprocessen worden verzameld onder de naam ‘artrose’.  Artrose kan dus verschillende oorzaken hebben.

De pijn die ontstaat bij het proces van artrose in de knie is het gevolg van het reactieproces van het lichaam. Er wordt meer gewrichtsvocht gevormd, hierdoor komt het gewrichtskapsel op spanning te staan. We spreken van ‘hydrops’ van de knie. Spanning op het gewrichtskapsel wordt erg pijnlijk ervaren. Bij vergevorderde artrose is er geen kraakbeen meer in het gewricht, de knie kraakt en er treedt bewegingsbeperking en stijfheid op. Dit is een erg pijnlijke en invaliderende toestand. In dit stadium is de artrose onherroepelijk.

Totale knie prothese

Wanneer het moment gekomen is om door te werken met een knieprothese, om welke reden en op welke leeftijd dan ook, zal u merken dat wij een zeer persoonlijke en patiëntgerichte aanpak hanteren. Het krijgen van een prothese is immers een grote operatie! We vinden het belangrijk dat u goed op de hoogte bent van wat er zal gebeuren, de voor- en nadelen, de risico’s van zo’n operatie, de verschillende prothesen die op de markt zijn en wat u kan verwachten nadien. Het internet biedt hierover veel informatie die niet steeds juist is. U krijgt de tijd uw vragen te stellen tijdens de consultatie, bovendien ligt er steeds een informatieve brochure voor u klaar.

In het ZNA Stuivenberg ziekenhuis wordt vaak gebruik gemaakt van het ‘rapid recovery‘ programma bij het plaatsen van een knieprothese. Dit zorgt ervoor dat onze patiënten op een zo kort mogelijke periode weer op de been zijn, met minder postoperatieve pijn, minder buisjes, geen blaassonde ed. Afhankelijk van de leeftijd kunnen mensen soms al na 3 dagen het ziekenhuis in goede gezondheid al stappend verlaten.

Samen met u trachten we uw ziekenhuisopname zo aangenaam mogelijk te maken. De intensieve inspanningen van een toegewijd team van verpleging, kinesisten en ergotherapeuten werpen hun vruchten af. Bovendien beschikt het ziekenhuis over een uitgebouwde dienst fysische geneeskunde, ook zij zullen u met raad en daad bijstaan.

Totale knie prothese

Halve knie prothese

Het is reeds goed geweten dat er ook ‘halve knie’ prothesen bestaan. Ook hierin zijn er vele mogelijkheden en moeten deze getoetst worden aan de correcte diagnose en de juiste patiënt. Soms beperkt de slijtage zich tot enkel de binnen- of de buitenzijde van de knie. Dan kan men kiezen om enkel dit compartiment te vervangen door middel van een veel kleinere prothese.

Het plaatsen van zo’n kleine ‘halve’ prothese heeft als grote voordeel dat veel ligamentaire structuren van de knie bewaard blijven waardoor mensen bijzonder snel kunnen revalideren. Vraag steeds aan uw orthopedist welke prothese voor u het beste is en wat u kan verwachten van uw operatie.

Halve Knie Prothese